Tuesday, 26 August 2008

BTN COURSE, Ulu Sepri, Rembau

I'm back from BTN course (21 to 25th August 2008), feeling more patriotic towards my country. Ok jugak pergi BTN nih..pulak tuh kat Ulu Sepri, Rembau, so dapat melihat kehijauan, burung berkicauan suara cengkerik dan unggas hutan..ada sungai lagik tuh lalu kat tengah kem nih.. Rasa macam peceful sikit, walaupun jadualnya agak hectic...dari pukul 5.00 pagi dah kena bangun..sampai ke tengah malam. Tapi memang berbaloi becos I've gained a lot of knowledge about my country, especially about kandungan perlembagaan persekutuan, perpaduan kaum,downrate (this is my first time hearing about this), kontrak sosial, idealistic vs realistic, isu-isu semasa etc.

Pukul 7.00 dah kena ada depan MARA dah, so..sain borang kehadiran, pastu naik bas, dan bertolak ke Rembau jam 7.30 pagi. Ada dua buah bas..bas persiaran ..Ok bas-bas tu. So, kami semua sampai jam 9 lebih. Perjalanan mengambil masa lebih kurang sejam setengah. Sampai aje BTN, ambik cadar, sarung bantal, selimut dan nota kursus...pastu pergi ke dorm masing-masing. Masuk aje dorm, kami semua pun pasang cadar, kemas-kemas, gosok baju (seterika kena bawak sendirik yek, tapi ironing board ade disediakan), gantung baju.

Hari pertama ade sesi taklimat kursus, pastu diikuti ceramah-ceramah. Sebelah petang ade riadah - exercise. Malam ade ceramah lagi.

Hari kedua pun sama - ade ceramah sampai malam..tapi ceramah-ceramahnya memang sangat menarik. Riadah sebelah petang kena buat ujian kecergasan sikit.

Hari ketiga ada LDK. Tapi sebelum tuh, sebelah pagi ade riadah - lari 2km (tapi aku nih lari sambil berjalan ler hehehehehe). Pastu masing masing kena duduk dalam group LDK. Dalam my group mostly yang nak buat PhD. Ada 12 orang dalam my group including myself. Antara my group mate ialah - Chareen (IT lect from UUM), Faiz (Peg. Khidmat Sosial from HUKM), Azrin (lect. from UNISEL), Kak Faizah (Law lect. from UM) , Ms Ho (French language teacher), Pavithra, Fadzil (lT lecturer from UDM), Affandi (Mechanical Lect from UTM), Kak Wan Rosmini (from Bhg. Kurikulum, KPM), Gunalan (from Jab. Kimia) & Stephanie (lect from UUM). LDK nih banyak buat discussion la...mencabar minda jugak..tapi OK jer..Petang ade riadah - buat flying fox...best wooo..first time aku buat flying fox nih. Pastu lepas maghrib, tengok video Hati Malaya setengah cerita. Malam, sambung LDK balik.

Hari keempat, pagi lepas subuh, sambung tengok video Hati Malaya yang setengah lagi. Pastu sambung ngan LDK lagi..pastu sebelah petang masa riadah, buat exercise yang berdasarkan tarian kaum-kaum di Malaysia + tarian seni beladiri pastu buat tarian poco-poco pastu buat chicken dance. Aku paling suka tarian chicken dance tuh..seronok beb. Malam pulak ade aktiviti LDK berkumpulan dalam dewan - so berpakaian sukan.

Hari last - pagi terus ke dewan untuk exam - objektif jer..ade 60 soalan. Banyak tanya pasal dasar-dasar negara macam Dasar Pembangunan Nasional, pasal Islam Hadhari, pasal kejatuhan ekonomi 1997, pasal kenegaraan lah yang paling banyak....pasal Amanah Saham DIdik pun ade jugak (ini aku cam konpius sikit tentang pilihan jawapannnya tuh...iyelah tak pernah bli ASD lagik kan..hehehehe - hentam sajalah kekekeke). Lepas abis exam..tukar baju sukan dan pergi kembara ke hutan...macam jungle trekking la...hutan kat belakang dorm aje..So masuk utan lebih kurang sejam setengah, pastu sampai je..apa lagi...makan tengah hari dengan penuh kenikmatan ..siap tambah nasik lag hehehehe. Madni-mandi, siap-siap pastu ade sesi penutup..abis je sesi penutup, balik ke KL semula.

So hari ni aku cuti, pasal nak hilangkan penat..Otot - otot kaki dan lengan pon masih ade rase sengal-sengal skit (iyela..org dah lama tak exercise ...hehehehehe).



No comments: